Huomaatko itse milloin kärsit stressistä? Miten rytmität harjoitteluasi silloin?
Minulle tulee aina välillä kysymyksiä harjoittelusta stressaantuneena ja mitä silloin kannattaisi tehdä. Yritetään tässä lyhyesti vastata muutamaan kohtaan..
Me kaikki kärsimme välillä stressistä ja huomaamme sen vaikuttavan kaikkeen tekemiseen enemmän tai vähemmän. Yleensä ruokailu jää toissijaiseksi ja teemme siinä kohtaa nopean (ja usein huonon) valinnan. Ruokailun lisäksi karsimme unesta tai nukumme huonosti/levottomasti. Mutta treeneistä emme malta karsia/keventää puhumattakaan, että jättäisimme treenin tekemättä. Monelle tämä kuulostaa varmasti tutulta ja olen itsekin sortunut tähän monen monta kertaa. Tämä polku on kuitenkin huono vaihtoehto!
Kehomme kerää stressiä monesta eri suunnasta vuoden jokaisena päivänä. Treenaaminen, työnteko, ravinto, ympäristö ja perhe ovat keholle stressitekijöitä joka päivä. Silti emme huomaa tällaista arkipäiväistä stressiä ennen kun se saa meistä yliotteen ja stressi purkaantuu. Joillekin se tarkoittaa jatkuvaa väsymystä, joillekin migreeniä tai muuta fyysistä oireilua. Tämä on jo se kohta kun meidän kehon stressitasot ovat nousseet punaiselle alueelle. Itselläni tämä herätys tuli muutama viikko takaperin kun huomasin pinnan olevan kireellä liian usein ja hermostuin monesta ihan pienestäkin asiasta. Silti en malttanut jättää treenejä väliin tai muutenkaan kuunnella kroppaani ja se ei päättynyt hyvin.. Jälleen kerran palasin vanhoihin koulutusmateriaaleihin ja hain apua mentoriltani. Pieni muistutus tekikin hyvää ja huomasin, että aika pienillä asioilla voi vaikuttaa kehon stressitasoihin yllättävän helposti.
Ensin olisi hyvä tunnistaa itse mikä/mitkä asiat aiheuttavat stressiä ja miten kroppa reagoi niihin. Tämän jälkeen onkin paljon helpompi purkaa stressiä juuri siitä kohtaa. Yleensä tämä tarkoittaa pientä keventämistä treeneissä, on se sitten kevyemmät painot, rauhallisempi tempo tai vähemmän liikkeitä treenin sisällä. Toinen hyvä keino on myös tehdä kevyitä liikkeitä hengityksen tahtiin, jolloin tempo pysyy rauhallisena ja saat keskittyä hengitykseen sekä rauhoittumiseen. Mikäli stressitasot ovat korkealla voi lyhyt ulkoilu tai ”oman ajan” ottaminen olla juuri se mitä kroppa vaatii. Itse siirryin tekemään QiGongia ja Chakra- harjoitteita joilla pääsen käsiksi juuri oikeaan kohtaan ja saan purettu stressiä juuri sieltä mistä on tarvetta sekä saan sisäisen energiani taas virtaamaan. Toisille sopii paremmin joogan tapainen harjoittelu ja toisille taas mindfullness/meditaatio. Kokeile rohkeasti eri metodeja ja löydä oma tapasi purkaa päivän tai viikon aikana kerääntynyttä stressiä.
Etenkin vuorotyöläisille, nuorten lasten äideille tai ruuhkavuosissa eläville tämä on äärimmäisen tärkeä osa kokonaisvaltaista harjoittelua! Varsinkin teillä kroppa on erittäin kovalla koetuksella ja vaatii rauhoittumista, lepoa sekä stressinpurkua.
Harjoittelua täytyy rytmittää oman päivärytmin ja etenkin oman vireystilan mukaan. Jos kroppa on väsynyt, oireilee tai henkisesti et ole parhaimmillasi niin onko silloin järkevää tehdä kovaa treeniä? Ei ole! Kroppa kehittyy levätessä! Eli ota aikaa ja anna kroppasi levätä kun se niin haluaa. Jos se merkitsee treenin skippaamista tai harjoittelun keventämistä niin se on paras vaihtoehto. Kehitys ei lopu vaikka skippaisit yhden harjoituskerran, mutta se yksi harjoituskerta voi romuttaa pitkänkin työn tuloksen. Jos tiedät, että sinulla on kiireinen viikko niin priorisoi silloin kevyemmät kehoa huotavat harjoitteet tai tee enemmän rauhallista harjoittelua. Silloin saat purettua ylimääräistä energiaa ja huomaat voivasi paremmin.
Opi siis kuuntelemaan kroppaasi ja anna sen kertoa mitä sinun tulisi tehdä seuraavaksi! Oma kehosi on paljon viisaampi kuin tulet itse koskaan olemaan.
You can fool your mind, but your heart and soul can not be fooled by your mind. Do you have the courage to listen to what your heart says?